Ανακούφιση από τον πόνο

Η αίσθηση του πόνου είναι ένα συχνό σύμπτωμα, που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Η διάρκεια του πόνου μπορεί να είναι παροδική, περιστασιακή ή και χρόνια χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φύλο και ηλικία. Ως χρόνιος χαρακτηρίζεται ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Η μέθοδος του βελονισμού εφαρμόζεται κυρίως για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Αρκετά συχνά εφαρμόζεται συνδυαστικά με οποιαδήποτε άλλη συνιστώμενη παρέμβαση (φαρμακευτική, φυσικοθεραπευτική κλπ).

Πως λειτουργεί ο βελονισμός στην ανακούφιση του πόνου;

Η μέθοδος του ιατρικού βελονισμού εγείρει το νευρικό σύστημα προκαλώντας την έκλυση χημικών ουσιών του οργανισμού όπως οι εγκεφαλίνες, οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές δρουν αναλγητικά στους ιστούς που έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές επηρεάζουν την αντίληψη του πόνου ή με τη σειρά τους διεγείρουν την έκλυση άλλων ορμονών επηρεάζοντας την ομοιοστασία και προκαλώντας κεντρικές και περιφερικές αλλαγές στο σώμα. Γενικά η αποτελεσματικότητα του βελονισμού φαίνεται μέσα από διάφορες μελέτες να έχει εντυπωσιακή αναλγητική δράση.

Πονάει ο βελονισμός;

Γενικά πρόκειται για μια ανώδυνη και ασφαλής παρέμβαση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέουμε τις βελόνες που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό με τη βελόνα της σύριγγας λήψης αίματος. Οι βελόνες αυτές έχουν πάχος περίπου όσο μια τρίχα των μαλλιών μας. Η είσοδος των βελονών στο δέρμα γίνεται πολύ γρήγορα, προκειμένου να διεγείρονται μόνο οι αισθητικοί υποδοχείς του δέρματος και όχι οι νευρικές ίνες που σχετίζονται με τον πόνο. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες και μιας χρήσεως.