Χρόνιος και νευροπαθητικός πόνος

Ως νευροπαθητικός πόνος ορίζεται ο πόνος που προκύπτει ως άμεση συνέπεια μίας βλάβης ή νόσου, η οποία προσβάλλει το σωματοαισθητικό νευρικό σύστημα. Ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή πόνου, καθώς διαφέρει αρκετά από το συνήθη σωματικό πόνο. Λόγω των παθολογικών μηχανισμών που υπάρχουν, ο νευροπαθητικός πόνος μεταπίπτει σε χρόνιο και συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και συνακόλουθα κακή ποιότητα ζωής.

Διακρίνεται σε περιφερικό και σε κεντρικό, ανάλογα με το σωματαισθητικό νευρικό σύστημα που έχει υποστεί βλάβη. Επίσης διαχωρίζεται σε οξύ και χρόνιο ανάλογα με τη διάρκεια του και ανάλογα με την αιτιολογία του σε πρωτογενή νευροπαθητικό πόνο και δευτερογενή νευροπαθητικό πόνο.

Από τι προκαλείται ο νευροπαθητικός πόνος;

Ο νευροπαθητικός πόνος επέρχεται έπειτα από βλάβη των νεύρων, η οποία μπορεί να προέλθει από ένα σύνολο παραγόντων όπως διάφορες παθήσεις, φάρμακα και χειρουργικές ή τραυματικές κακώσεις. Οι πάσχοντες νοιώθουν συνεχές και έντονο άλγος σαν κάψιμο ή ηλεκτρικό σοκ και περίεργα συμπτώματα όπως «βελόνιασμα», «μαχαιριές» και αιφνίδιο πόνο.

Ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος σχετίζεται με παθήσεις όπως η διαβητική περιφερική νευροπάθεια, η λοίμωξη έρπητα ζωστήρα, η ριζοπάθεια (οσφυαλγία), η νευραλγία τριδύμου, ο τραυματισμός με χειρουργική επέμβαση (μετατραυματικός και μετεγχειρητικός πόνος) και ο καρκίνος (καρκινικός πόνος). Ενώ ο κεντρικός νευροπαθητικός πόνος σχετίζεται με περιπτώσεις όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η βλάβη του νωτιαίου μυελού και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι άνθρωποι με νευροπαθητικό πόνο αναφέρουν πως ο πόνος είναι καυστικός, διαξιφιστικός και συνήθως είναι σταθερός. Εκδηλώνεται σαν ηλεκτρικό ρεύμα, βελονιές ή τσιμπήματα, ενώ συχνά συνοδεύεται από μυρμηγκιάσματα, μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα και κνησμό.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Αν ένας άνθρωπος εμφανίζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή ενοχλήσεις χρειάζεται να απευθυνθεί στον ειδικό. Για τη διάγνωση ο νευρολόγος θα απαιτείται ένα πλήρες ιστορικό, νευρολογική εξέταση, χρήση ειδικών ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται ως διαγνωστικά εργαλεία, αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, μαγνητική τομογραφία και όπου κριθεί απαραίτητο ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Υπάρχει θεραπεία;

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου περιλαμβάνει τη χορήγηση των νεώτερων αντιεπιληπτικών (πρεγκαμπαλίνη, γκαμπαπεντίνη), αντικαταθλιπτικών (αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-αδρεναλίνης), οπιοειδών αναλγητικών (τραμαδόλη, ταπεταντόλη, οξυκωδόνη), αντιαρρυθμικών (μεξιλετίνη), τοπικών διαδερμικών επιθεμάτων λιδοκαϊνης, ξυλοκαΐνης και καψαϊκίνης. Στις δύσκολες περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται τα φάρμακα, προτείνονται επεμβατικές τεχνικές.

Στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση του ανθρώπου από τον πόνο, η διατήρηση της λειτουργικότητάς του και γενικά η βελτίωση της ποιότητας ζωής.