Διαταραχές ύπνου – αϋπνία

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση, ωφέλιμη και απαραίτητη σχεδόν για κάθε έμβιο ον. Πρόκειται για μια βιολογική λειτουργία με ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο. Ο ύπνος, όσο κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, έχει θετική επίδραση στον οργανισμό. Μερικά από τα σημαντικά του οφέλη είναι: ξεκούραση, βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών, καλύτερη διάθεση, καταπολέμηση φλεγμονών κ.ά.

Η διάρκεια του ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από την ηλικία. Για παράδειγμα τα βρέφη κοιμούνται αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ένας ενήλικας υπολογίζεται πως οι ωφέλιμες ώρες ύπνου  του κυμαίνονται περίπου στις 8 ώρες. Κατά τη γήρανση, μάλιστα, παρατηρείται μείωση και ως ικανοποιητικές θεωρούνται περίπου οι 6 ώρες.

Πότε ένας ύπνος θεωρείται καλός;

Η διάρκεια του ύπνου κρίνεται ικανοποιητική, όταν ξυπνάμε το πρωί και νιώθουμε ξεκούραστοι, γεμάτοι ενέργεια και ευεξία.

Πότε υπάρχει διαταραχή ύπνου;

Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να εμφανίζονται είτε με τη μορφή αϋπνίας είτε και με τη μορφή υπνηλίας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο και την ποιότητα του ύπνου. Ενδεικτικά μερικοί από αυτούς είναι: α) χρήση κάποιων ουσιών (καφεΐνης, αλκοόλ κλπ), β) συναισθηματική και ψυχική κατάσταση, γ) οργανικές ή παθολογικές καταστάσεις (πχ. καρδιαγγειακά – αναπνευστικά – νεφρικά/ ηπατικά – νευρολογικά νοσήματα), δ) ορμονικές διαταραχές και διάφορες συμπεριφορές, συνήθειες (μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο, επίπονη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα πριν τον ύπνο) ή περιβαλλοντικοί παράγοντες (θόρυβοι, φως, θερμοκρασία).

Πότε χρειάζεται να επισκεφθώ έναν ειδικό;

  • Όταν κάποιος παρατηρήσει αλλαγή στη διάρκεια του ύπνου, είτε λόγω μείωσης είτε αύξησης των ωρών
  • Όταν ο συνεχόμενος βραδινός ύπνος μεταβάλλεται σε διακοπτόμενο
  • Όταν γίνεται ανήσυχος συνοδευόμενος συνήθως από άσχημα όνειρα, εφιάλτες
  • Όταν υπάρχει δυσκολία ή και απουσία του βραδινού ύπνου
  • Όταν, ενώ έχω συμπληρώσει αρκετές ώρες ύπνου, ξυπνάω χωρίς ενέργεια και κουρασμένος

Πως βοηθάει ο βελονισμός;

Με τη βοήθεια του βελονισμού συντελούνται βιολογικές νευρο-ενδοκρινικές μεταβολές στο σώμα και επιτυγχάνεται χαλάρωση, ευεξία και ηρεμία. Απελευθερώνονται διάφορες ουσίες του εγκεφάλου όπως η νοραδρεναλίνη, η σεροτονίνη, η β-εγκεφαλίνη κ.ά. Σε διάφορες μελέτες έχει διαπιστωθεί πως ο βελονισμός συμβάλλει στην ποιότητα του ύπνου.