Εξαρτήσεις

Ο καθιερωμένος όρος των εξαρτήσεων, πλέον αντικαθίσταται με τον όρο εξαρτητικές συμπεριφορές. Όταν γίνεται αναφορά σε εξαρτητικές συμπεριφορές, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε διάφορες μορφές εξαρτήσεων στις οποίες μπορεί να είναι εθισμένο ένα άτομο για κάποια περίοδο της ζωής του. Εθισμός μπορεί να υπάρξει σε ουσίες όπως η νικοτίνη (κάπνισμα), η καφεΐνη (καφές), αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες αλλά και στο φαγητό ή το διαδίκτυο. Οι εξαρτητικές συμπεριφορές μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, οι οποίες είναι παρόμοιες σε όλες τις εξαρτήσεις. Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να ποικίλλουν σε διάρκεια και ένταση, αλλά διακρίνονται και ως προς τη φύση του εθισμού (σωματική ή ψυχολογική). Ωστόσο όποιος και αν είναι ο εθισμός υπάρχουν ορισμένοι κοινοί συμπεριφορικοί και βιολογικοί μηχανισμοί.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στη θεραπεία των εξαρτήσεων;

Για τη θεραπεία και αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών συνήθως προτείνεται συνδυαστική παρέμβαση. Μέσω των συνδυαστικών παρεμβάσεων, το άτομο καλείται σε συνεργασία με τον κάθε ειδικό να διαχειριστεί τον εθισμό του και να αλλάξει τη συμπεριφορά αυτή. Ο ιατρικός βελονισμός βοηθάει σε όλα τα στάδια της εξαρτητικής συμπεριφοράς, καθώς προσφέρει σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει το άτομο κατά τη διακοπή του εθισμού. Φαίνεται με τη μέθοδο του βελονισμού να παρέχει ηρεμία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, να μειώνει το άγχος και να ομαλοποιεί το σύστημα των νευροδιαβιβαστών. Η διέγερση ορισμένων σημείων έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο ηρεμώντας το νευρικό σύστημα και καταλύοντας τις νευροβιολογικές συνδέσεις μεταξύ της ουσίας του εθισμού και της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Η ισχυρή αναλγητική δράση που προκύπτει βοηθάει και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης που μπορεί να προκύψουν στο άτομο και επιπλέον δρα ενισχυτικά προς το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διακοπή των εξαρτητικών συμπεριφορών αφορά τα συναισθήματα. Με τη μέθοδο του βελονισμού επηρεάζεται το νευροενδοκρινικό σύστημα, εμποδίζοντας τα επιβλαβή νευροχημικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των ορμονών και των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται συντελούν στη μείωση του άγχους και κατ’ επέκταση στην αποφυγή της ανάγκης για υπερκατανάλωση φαγητού, καπνίσματος, χρήσης αλκοόλ κλπ.