Μουδιάσματα

Το μούδιασμα είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα και εύκολα αναγνωρίσιμο, που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Συνήθως περιγράφεται από τον άνθρωπο που το βιώνει ως ένα αίσθημα «μυρμηγκιάσματος» ή τσιμπήματος από βελόνα, καύσου ή ελαττωμένης αίσθησης σε κάποια περιοχή. Ουσιαστικά την αίσθηση του μουδιάσματος την προκαλεί ο ερεθισμός ενός νεύρου. Μπορεί να έχει παροδική διάρκεια, αλλά μπορεί να είναι και μόνιμη. Άλλες φορές εμφανίζεται μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες της κατάκλισης. Πολλές φορές γίνεται υπαρκτό ή και έντονο σε περιόδους άγχους.

Ποιοι είναι οι λόγοι εμφάνισης του μουδιάσματος;

Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα του μουδιάσματος συνήθως οφείλονται σε απλές και καθημερινές αιτίες όπως η πίεση ενός νεύρου ή το άγχος. Σε άλλες, πάλι, περιπτώσεις το μούδιασμα οφείλεται σε βλάβη ή πίεση ενός νεύρου όπως συμβαίνει στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και στο σακχαρώδη διαβήτη.  Άλλες φορές η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή η έλλειψη βιταμινών από τον οργανισμό (κυρίως του συμπλέγματος B). Ακόμη πιο σπάνια, το αίτιο μπορεί να οφείλεται στον εγκέφαλο (όπως στην πολλαπλή σκλήρυνση, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά.) ή στη σπονδυλική στήλη (όπως στην αυχενική ή οσφϋική κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου) και σε κακώσεις στην περιοχή του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης. Βέβαια, πολλές φορές η αίσθηση του μουδιάσματος οφείλεται σε μη οργανικές αιτίες, όπως στο υπερβολικό άγχος, στις κρίσεις πανικού και στην κατάθλιψη.

Πότε χρειάζεται να επισκεφθώ τον ειδικό;

Η συμβολή του ειδικού είναι απαραίτητη, προκειμένου να καθοριστεί η ακριβής αιτία που προκάλεσε το μούδιασμα. Έτσι, ιατρική παρακολούθηση χρειάζεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρηθεί επιδείνωση με την πάροδο των ημερών, ή όταν σχετίζεται με ένα μέρος ενός άκρου (όπως κάποια δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού) ή και όταν συνδέεται με μία επαναλαμβανόμενη κίνηση όπως πχ την πληκτρολόγηση στον υπολογιστή. Ωστόσο άμεση ιατρική εξέταση χρειάζεται στις περιπτώσεις που το μούδιασμα ξεκινάει απότομα έπειτα από μια κάκωση ή όταν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως έντονο και ξαφνικό πονοκέφαλο, σύγχυση, παράλυση άνω ή κάτω άκρου, ζάλη, εμετό.