Αυχενικό σύνδρομο

Ο αυχένας είναι το άνω τμήμα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί το συνδετικό κρίκο του κορμού με το κεφάλι. Η αυχενική μοίρα αποτελείται από εφτά διαδοχικά οστά, τους αυχενικούς σπονδύλους, οι οποίοι στηρίζουν το κρανίο.  Οι σπόνδυλοι μαζί με τους συνδέσμους και τους μύες της περιοχής δημιουργούν μια δυνατή δομή, προκειμένου να ανταποκρίνεται με λειτουργικότητα σε διάφορες απαιτήσεις.

Τι ονομάζουμε ως αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο αφορά έναν γενικό όρο, στον οποίο κατατάσσονται ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών της αυχενικής μοίρας. Ουσιαστικά περιλαμβάνονται διάφορα συμπτώματα που παρουσιάζονται στην εν λόγω περιοχή όπως δυσκαμψία, νευραλγία, ζαλάδες, πονοκέφαλος καθώς και στην εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας ή την προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν το αυχενικό σύνδρομο;

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να καταπονήσουν ή και να τραυματίσουν την περιοχή του αυχένα. Συχνός παράγοντας που σχετίζεται με τους μύες είναι η κακή στάση του σώματος σε συνδυασμό με πολλές ώρες καθιστικής ή απαιτητικής στάσης για την περιοχή εργασίας. Ένας ακόμη συνηθισμένος παράγοντας είναι η ύπαρξη κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Επίσης συσχετίζεται και με παράγοντες όπως η ηλικία, η απουσία άσκησης, το άγχος, η οστεοπόρωση κ.ά. Ωστόσο όποιος παράγοντας κι αν έχει συμβάλλει, είναι σημαντικό ο έλεγχος και η αξιολόγηση των συμπτωμάτων να γίνεται πάντα από τον ειδικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου;

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς και στη διάρκεια και το βαθμό έντασής τους. Μερικά από αυτά είναι: ενόχληση και πόνος στην περιοχή του αυχένα (ο οποίος μπορεί να αντανακλάται και στην περιοχή του ώμου ή των άνω άκρων), μούδιασμα, αίσθημα καύσου, ίλιγγος και πονοκέφαλος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθούν και νευρολογικά συμπτώματα, με αισθητηριακές απώλειες και μυϊκή δυσλειτουργία.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στο αυχενικό σύνδρομο;

Ο βελονισμός λειτουργεί ως θεραπευτική προσέγγιση και ανταποκρίνεται σε διάφορα σύνδρομα πόνου, όπως είναι και το αυχενικό. Μερικά από τα οφέλη του είναι:

  • Άμεση ανακούφιση από τον πόνο παρέχοντας μυϊκή χαλάρωση
  • Ανθεκτικότητα στον πόνο ενεργοποιώντας τα νεύρα της περιοχής
  • Ανανέωση και θρέψη των ιστών

Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά στη θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου.