Προκλητά δυναμικά

Τα προκλητά δυναμικά ανήκουν στις νευροφυσιολογικές εξετάσεις και χρησιμεύουν στην καταγραφή των αντιδράσεων του εγκεφάλου σε εξωτερικά ερεθίσματα (όπως οπτικά, αισθητικά, ακουστικά). Πρόκειται για μια ανώδυνη και ασφαλή εξέταση, η οποία συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά. Κατά την εφαρμογή της πραγματοποιούνται ηλεκτρικά ερεθίσματα σε μία επιφανειακή θέση, ενός περιφερικού νεύρου και τοποθετούνται ηλεκτρόδια στην επιφάνεια της κεφαλής προκειμένου να καταγραφεί η φλοιική απάντηση. Συχνά η εξέταση γίνεται και στα δύο άνω (ή κάτω) άκρα προκειμένου να εκτιμηθούν τυχόν βλάβες από τις ρίζες και σε όλο το μήκος της σωματοαισθητικής οδού.

Ουσιαστικά, ο ερεθισμός που γίνεται στην αισθητική μοίρα του νεύρου μεταδίδει μέσω των ριζών και του νωτιαίου μυελού το ερέθισμα προς τον αισθητικό φλοιό του εγκεφάλου, ώστε να καταγραφεί στην αντίστοιχη θέση του δέρματος του κρανίου το προκλητό δυναμικό. Ο ερεθισμός συνήθως γίνεται σε νεύρα και των τεσσάρων άκρων, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα αν υπάρχει τυχόν βλάβη στις ρίζες ή το νωτιαίο μυελό.

Σε τι χρησιμεύει η εξέταση με προκλητά δυναμικά;

Τα προκλητά δυναμικά προτείνονται από τον ειδικό στις περιπτώσεις που υπάρχουν αισθητικά συμπτώματα όπως μουδιάσματα (αιμωδίες), δυσαισθησίες, νευραλγίες των άκρων και στις περιπτώσεις που υπάρχουν κινητικά συμπτώματα, κυρίως μυϊκή αδυναμία και ατροφία των μυών. Η εξέταση αυτή συμβάλλει στη διάγνωση παθήσεων του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος. Συγκεκριμένα εφαρμόζεται για τη διερεύνηση παθήσεων του οπτικού, ακουστικού, αισθητικού και κινητικού συστήματος, καθώς και για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή διαφόρων βλαβών του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου (όπως αυχενική ή θωρακική στένωση, ριζίτιδες, μυελίτιδες, όγκοι, εγκεφαλικές λοιμώξεις κ.ά.).