Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ο καρπιαίος σωλήνας αφορά το στενό πέρασμα στο σημείο του καρπού, από το οποίο περνούν τα νεύρα και οι τένοντες του χεριού. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα προκύπτει όταν συμπιέζεται το μεσαίο νεύρο έπειτα από οίδημα ή τραύμα και εμφανίζει σταδιακά συμπτώματα. Αρχικά προκαλεί αίσθημα καψίματος και μουδιάσματος στην παλάμη και τα δάχτυλα (κυρίως τον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο). Όταν υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης, τότε το άτομο νιώθει πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι και τον καρπό (που μπορεί να αντανακλούν ως ψηλά στο χέρι), δεν μπορεί να κλείσει τη γροθιά του, να κρατήσει αντικείμενα ή να κάνει άλλες χειρωνακτικές εργασίες. Συνήθως για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή κορτικοστεροειδή και σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Ο βελονισμός λειτουργεί ως εναλλακτική θεραπεία στην αντιμετώπιση του συνδρόμου. Πρόκειται για μια αποτελεσματική, ασφαλή χωρίς παρενέργειες και ανώδυνη παρέμβαση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί είτε συνδυαστικά με άλλες θεραπείες, είτε μεμονωμένα. Με τη μέθοδο του βελονισμού τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες στα χέρια, στις παλάμες, στους καρπούς, τους αντίχειρες αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος όπως τον λαιμό, τα πόδια και το πάνω μέρος της πλάτης. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται, καθορίζεται από τον ειδικό λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του ατόμου, την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Ο βελονισμός στοχεύει στη μείωση του πρηξίματος, της φλεγμονής και του πόνου στην περιοχή του καρπού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και τυχόν συμπτώματα που συνυπάρχουν όπως είναι ο πονοκέφαλο, ο πόνος ή η δυσκαμψία τον ώμο, ο πόνο στον αυχένα κ.ά.