Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μια μη φυσιολογική ή υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο σώμα, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι πολλές και σχετίζονται τόσο με εξωγενείς όσο και με ενδογενείς παράγοντες. Επομένως λόγω της πολυπαραγοντικότητας, πολλοί είναι οι ειδικοί που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί (διατροφολόγος-διαιτολόγος, γιατρός, ψυχολόγος κλπ.). Είναι σημαντικό να επανέλθει το άτομο σε ένα φυσιολογικό βάρος, καθώς αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας προλαμβάνοντας διάφορες παθήσεις και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι θεραπείες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σχετίζονται με την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και στην ενθάρρυνση του ατόμου για γενικότερες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις -και εφόσον κριθεί απαραίτητο- μπορεί να γίνει χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συσταθεί χειρουργική επέμβαση.

Πως συμβάλλει ο βελονισμός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Ο ιατρικός βελονισμός έχει αποδειχθεί μέσα από διάφορες μελέτες πως αποτελεί μια αποτελεσματική, ανώδυνη, ασφαλή και ιδιαίτερη ωφέλιμη μέθοδο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ειδικότερα όταν συνδυάζεται με εξατομικευμένη διατροφή, ενυδάτωση και άσκηση, τότε επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα στη μείωση του  βάρους. Ωστόσο, για να κριθεί η παρέμβαση ως επιτυχημένη είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ του ατόμου και του ιατρού βελονιστή καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Αρχικά ο ειδικός οφείλει να λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του ατόμου, ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια η αιτία εμφάνισης της παχυσαρκίας και κατ’ επέκταση να οριστεί η κατάλληλη εφαρμογή του βελονισμού. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια των συνεδριών ο ειδικός επιλέγει και εφαρμόζει σε διάφορα σημεία τις ειδικές βελόνες. Τα σημεία που επιλέγονται και δρουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αφορούν την περιοχή του αυτιού, της κοιλιακής χώρας, τα άνω και κάτω άκρα καθώς και διάφορα άλλα τοπικά σημεία αναλόγως με το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε άτομο.

Με τη μέθοδο του βελονισμού διεγείρεται το νευρικό σύστημα και προκαλείται η έκκριση νευροχημικών ουσιών, οι οποίες ενισχύουν την ομοιόσταση του οργανισμού. Συγκεκριμένα επιδρά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στο μεταβολισμό των λιπών, δρα ρυθμιστικά στη γλυκόζη του αίματος και ευνοεί την παραγωγή της ντοπαμίνης και σεροτονίνης.