Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα αναφέρεται σε μια νόσο, η οποία παρατηρείται κυρίως σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, η ρινόρροια, το φτάρνισμα και η δακρύρροια. Η εμφάνισή της μπορεί να είναι εποχιακή (την άνοιξη), ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γενικά η αλλεργία είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε κάποιο ερέθισμα.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας;

Ο βελονισμός έχει αποτελεσματική δράση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς και στην καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης που δημιουργείται με την αλλεργία. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθάει τον οργανισμό να αντιδράει καλύτερα απέναντι στα αλλεργιογόνα ερεθίσματα. Ο ειδικός εφαρμόζει τις βελόνες στα κατάλληλα σημεία, αλλά μπορεί να εφαρμόσει και ημιμόνιμα προθέματα που τοποθετούνται στην περιοχή του αυτιού.

Η μέθοδος του βελονισμού απευθύνεται ως θεραπεία τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Είναι σημαντικό, εφόσον υπάρχει εποχιακή κατανομή της νόσου, να γίνεται επανάληψη του θεραπευτικού πρωτοκόλλου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.