Άσθμα

Το άσθμα αφορά μια χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) ουσιαστικά είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα εμφανίζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στους πνευμονικούς αεραγωγούς τους. Επομένως όταν ένα άτομο με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, τότε αυτομάτως προκαλείται μια υπερβολική αντίδραση των βρόγχων με σύσπαση των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών (γνωστός ως βρογχόσπασμος) και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε στένωση του αυλού τους. Οι βασικές αιτίες που προκαλούν στένωση των αεραγωγών είναι τρεις: i) λόγω φλεγμονής στο εσωτερικό τοίχωμα των αεραγωγών, ii) λόγω παραγωγής περισσότερης βλέννας (κολλώδες υγρό) και iii) λόγω βρογχοδιαστολής (σμίκρυνση του μυ γύρω από τους αεραγωγούς). Οι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση του άσθματος δεν είναι πάντα ακριβείς. Ωστόσο συχνά υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, έκζεμα ή εποχιακή αλλεργία.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στο άσθμα;

Ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική, ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος παρέμβασης για το άσθμα. Μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά με συμβατική θεραπεία, αλλά και μεμονωμένα. Για να οριστεί το πρωτόκολλο των συνεδριών, χρειάζεται να έχει προηγηθεί από τον ειδικό ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό καθώς και η αναλυτική καταγραφή του τρόπου ζωής και των συνηθειών του ατόμου οι οποίες ενδεχομένως δρουν επιβαρυντικά για το άσθμα. 

Στην περίπτωση του άσθματος οι ειδικές βελόνες εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και κυρίως αφορούν την περιοχή της πλάτης και των άνω άκρων.  Η συμβολή του βελονισμού είναι ότι ενεργοποιεί και τονώνει το νευρο -ανοσο -ορμονικό σύστημα, ενισχύει την απαντητική ανοσοβιολογική δυνατότητα του οργανισμού και βελτιώνει τη συναισθηματική αντίδραση του ατόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων, η σοβαρότητα καθώς και η διάρκειας των κρίσεων. Επίσης έχει διαπιστωθεί πως όταν γίνεται συνδυαστικά με τη συμβατική ιατρική τότε υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή και δυνατότητα σημαντικής μείωσής τους.