Μυοσκελετικοί πόνοι – τενοντίτιδες

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς και σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, την καθιστική ζωή, το άγχος και τη συνεχή ένταση αποτελεί αιτία εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη των μυοσκελετικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αποτελώντας τη συχνότερη αιτία σοβαρών μακροχρόνιων πόνων και αναπηριών. Τα άτομα που αναφέρουν μυοσκελετικούς πόνους υποφέρουν από οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδες κ.ά. Συνήθως οι μυοσκελετικοί πόνοι είναι χρόνιοι και επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου καθώς και της οικογένειάς του. Οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία, δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και υφίστανται ψυχική και σωματική ταλαιπωρία (απώλεια ύπνου, μειωμένη λίμπιντο, οικονομικά προβλήματα, άγχος , φόβο και κατάθλιψη).

Πως βοηθάει ο ιατρικός βελονισμός;

Αφού τεθεί η διάγνωση από τον ειδικό και εφόσον αποκλειστεί μια ενδεχόμενη βλάβη που χρήζει χειρουργικής επέμβασης, τότε οι μυοσκελετικοί πόνοι που προέρχονται από μυϊκό σπασμό, φλεγμονές των αρθρώσεων και των τενόντων μπορούν εύκολα να διαχειριστούν με την κατάλληλη εφαρμογή του βελονισμού. Είτε η αντιμετώπιση γίνει μόνο με τη χρήση του βελονισμού, είτε συνδυασμός με τη λήψη φαρμάκων (αν κριθεί απαραίτητο), ο βελονισμός είναι αρκετά αποτελεσματικός, καθώς επιτυγχάνει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και άμεση κινητοποίηση του ανθρώπου.

Ανάλογα με την παθογένεια της νόσου και τη συμπτωματολογία που παρουσιάζει κάθε άνθρωπος, ο ειδικός τοποθετεί τις ειδικές βελόνες στα κατάλληλα σημεία. Πέρα από το σημείο του πόνου, οι βελόνες εφαρμόζονται σε διάφορες περιοχές του σώματος στοχεύοντας στη γενικότερη βελτίωση της υγείας του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτική και αναλγητική δράση. Σε ορισμένες περιπτώσεις -και όπου κρίνεται απαραίτητο- χρησιμοποιείται η τεχνική του ηλεκτροβελονισμού, καθώς με τη μέθοδο αυτή υπάρχει μεγαλύτερη αναλγητική δράση συντελώντας στην έκκριση ενδογενών οπιοειδών, αναλγητικών ουσιών, ενδορφινών, σεροτονίνης και δυννορφινών. Γενικότερα ο τρόπος που λειτουργεί ο βελονισμός συνδέεται με την ελευθέρωση της ροής της ενέργειας και της ομαλοποίησης της ροής του αίματος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος, να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να επέλθει η πλήρης ίαση. Παράλληλα, ο βελονισμός εκτός από αναλγητική δράση, δρα και με αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό τρόπο.

Γιατί να επιλέξω τη μέθοδο του βελονισμού;

Μερικά από τα σημαντικά οφέλη του βελονισμού είναι ότι πρόκειται για μια ανώδυνη και ασφαλή παρέμβαση. Συμβάλλει στη μείωση της λήψης φαρμάκων και των παρενεργειών που μπορεί να έχουν. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, αναγνωρισμένη από τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Παρέχει γρήγορη ανακούφιση, καθώς βοηθάει στην ύφεση του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων. Τέλος, στοχεύει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ατόμου.