Τραυματισμοί – αθλητικές κακώσεις

Οι τραυματισμοί και οι αθλητικές κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος είναι αρκετά συχνοί σε άτομα που είτε ανήκουν στον χώρο του αθλητισμού είτε όχι. Μερικά από τα συνήθη συμπτώματα αφορούν μώλωπες, μυϊκούς σπασμούς και κράμπες, αιματώματα μυών, θλάσεις, κακώσεις γόνατος, σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδες κ.ά. Επίσης συμπτώματα όπως η δυσκαμψία, το οίδημα ή ο πόνος ενδέχεται να είναι οι αρχικές ενδείξεις ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στους τραυματισμούς και τις αθλητικές κακώσεις;

Ο ιατρικός βελονισμός στοχεύει στην ανακούφιση κυρίως του πόνου και επιταχύνει τον χρόνο αποκατάστασης. Πρόκειται για μια αποτελεσματική, ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο αποκατάστασης των τραυματισμών και των αθλητικών κακώσεων. Συγκεκριμένα συντελεί στη μείωση του πόνου, αυξάνει την αιματική ροή και το εύρος κίνησης και επιταχύνει την επούλωση. Μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με άλλες μεθόδους όπως η φυσικοθεραπεία.

Στις περιπτώσεις των τραυματισμών και των αθλητικών κακώσεων ακολουθούνται δύο επίπεδα θεραπείας. Το πρώτο επίπεδο αφορά την περιοχή του τραυματισμού αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος, με σκοπό να μεταφερθεί στην περιοχή περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου, του χρόνου επούλωσης, αλλά και του οιδήματος. Το δεύτερο επίπεδο αφορά ολόκληρο το σώμα για τη θεραπεία των αθλητικών τραυματισμών αλλά και για την αύξηση των επιδόσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διέγερση του νευρικού συστήματος κατά την οποία απελευθερώνονται μια ποικιλία χημικών ουσιών, όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη και οι νευροδιαβιβαστές, οι οποίες με τη σειρά τους συντελούν στη διαδικασία επούλωσης και μείωσης του πόνου καθώς και στη χαλάρωση.

Ειδικά για τον αθλητισμό, είναι σημαντικό να τονιστεί πως η μέθοδος του βελονισμού συστήνεται και ως ένα ένα ισχυρό μέσο πρόληψης που χρησιμοποιείται στις προπονήσεις των αθλητών αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειάς τους, ενισχύοντας τη χαλάρωση και την αποκατάσταση των μυών μετά από μια έντονη και επίπονη προπόνηση. Με αυτόν τον τρόπο έχει φανεί πως βελτιώνεται η απόδοσή τους και ελαχιστοποιούνται οι τραυματισμοί.