Διατροφικές διαταραχές

Σε μια εποχή που δυστυχώς αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αισθητική και την εικόνα του σώματος, παρά στον εσωτερικό κόσμο και την ομορφιά της ψυχής πολλοί άνθρωποι ανησυχούν και ασχολούνται με το βάρος τους. Όταν αυτή η ανησυχία μεταφράζεται σε ένα ενδιαφέρον για σωστή διατροφή, υγιεινό τρόπο ζωής και καλή υγεία χωρίς ακρότητες, τότε το άτομο ελέγχει την πορεία της κατάστασής του με μια φυσιολογική ροή. Όταν όμως εμπλέκονται άλλοι ψυχογενείς παράγοντες, μπορεί να οδηγήσουν την αγωνία αυτή σε ακρότητες και υπερβολές με αποτέλεσμα να μιλάμε για διατροφικές διαταραχές. Οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και πολλές φορές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή. Στις διατροφικές διαταραχές ανήκει η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η υπερφαγία. Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που ευθύνονται στην εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρεθεί η ακριβής αιτία και να ακολουθηθεί συνδυαστική θεραπεία από διάφορες ειδικότητες (όπως γιατρός, διατροφολόγος-διαιτολόγος, ψυχολόγος κλπ).

Πως συμβάλλει ο ιατρικός βελονισμός στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών;

Ο ειδικός χρειάζεται να λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να εντοπίσει την ακριβή αιτία της διατροφικής διαταραχής αλλά και να παρέχει μια εξατομικευμένη παρέμβαση. Η μέθοδος του βελονισμού είναι μια αποτελεσματική, ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος. Οι ειδικές βελόνες τοποθετούνται στα κατάλληλα σημεία που επιλέγει ο ειδικός ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Για τις περιπτώσεις της παχυσαρκίας επιλέγονται i) περιοχές του αυτιού για τον περιορισμό της  όρεξης, καθώς τα σημεία αυτά αντιστοιχούν στις απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και αποσκοπούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του στομάχου, ii) περιοχές της κοιλιακής χώρας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι καύσεις, ο μεταβολισμός και η σπαστικότητα του εντέρου, iii) σημεία στα άνω και κάτω άκρα που βοηθούν στη μείωση του άγχους, τη ρύθμιση του συνδρόμου στέρησης της τροφής και στην ελάττωση του αισθήματος πείνας. Στις περιπτώσεις της βουλιμίας γίνεται συνδυασμός διαφόρων σημείων προκειμένου να επιτευχθεί απώλεια λίπους, να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός και να εξισορροπηθεί το νευρικό σύστημα. Τα σημεία που επιλέγονται συνήθως είναι η περιοχή της κοιλιακής χώρας (ή/και των μηρών, γονάτων), στα άνω και κάτω άκρα και στην περιοχή του αυτιού.

Για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης παίζει σημαντικό ρόλο η καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη του ατόμου με τον ειδικό καθ’ όλη τη διάρκεια του βελονισμού. Επίσης η σωστή διατροφή, η άσκηση και η καλή ενυδάτωση όταν τηρούνται παράλληλα με το βελονισμό δρουν ενισχυτικά προς την επιτυχία της παρέμβασης. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα του βελονισμού μπορεί να επηρεαστεί στις περιπτώσεις που οι διατροφικές διαταραχές συνυπάρχουν με παθολογικά προβλήματα υγείας. Στις περιπτώσεις αυτές τα άτομα λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν την όρεξη, το ορμονικό σύστημα, τον μεταβολισμό ή να προκαλέσουν την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.