Διακοπή καπνίσματος

Η νικοτίνη ανήκει στις εξαιρετικά εθιστικές ουσίες και αποτελεί μια βλαβερή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι αν είναι καλά ενημερωμένοι οι καπνιστές για τις σοβαρές συνέπειες που προκαλεί στον οργανισμό, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολη η διακοπή του καπνίσματος. Ο βελονισμός ανήκει σε μια από τις εναλλακτικές μεθόδους που βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος. Αρχικά ως πρώτο μέλημα θεωρείται η αποφασιστικότητα του ατόμου να σταματήσει το κάπνισμα. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι σε συνεργασία πάντα με τον ειδικό να γίνει η δέσμευση απέναντι στην όλη διαδικασία, η προετοιμασία και η ενημέρωση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του βελονισμού και τις προσδοκίες που μπορεί να έχει το άτομο.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στη διακοπή του καπνίσματος;

Ο βελονισμός είναι μια φυσική, ασφαλή, ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος. Αφού ο ειδικός καταγράψει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό αλλά και τις συνήθειες του ατόμου, μπορεί να ετοιμάσει ένα προσαρμοσμένο θεραπευτικό πλάνο συνεδριών. Ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το άτομο και τα συναισθήματα που διεγείρονται, ο ειδικός θα τοποθετήσει τις βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Για τη διακοπή του καπνίσματος επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή των αυτιών. Τα συγκεκριμένα σημεία που τοποθετούνται οι ειδικές βελόνες στα αυτιά συνδέονται με τα κρανιακά νεύρα, τα οποία διεγείρουν το νευρικό σύστημα και συντελούν στην καταστολή της επιθυμίας για νικοτίνη. Παράλληλα, με τη μέθοδο του βελονισμού συντελείται και χαλάρωση στο σώμα.

Συγκεκριμένα αυτό που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των ειδικών βελονών στα συγκεκριμένα σημεία είναι ότι μεταφέρεται σε ειδικά κύτταρα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και των νευρικών ινών ένας  μεγάλος αριθμός ενδογενών ουσιών, οι οποίες σχετίζονται με τον εθισμό και την απόλαυση. Με αυτόν τον τρόπο, οι ουσίες αυτές που εκλύονται μιμούνται τη δράση της νικοτίνης αντικαθιστώντας το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη με ενδογενείς ουσίες.

Ενδιάμεσα των διαστημάτων που μεσολαβούν για τις συνεδρίες, το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει ημιμόνιμες μικρές βελόνες που εφαρμόζονται στα αυτιά. Οι βελόνες αυτές στο ένα άκρο τους θυμίζουν μικροσκοπικές μπάλες, οι οποίες εφαρμόζονται στο αυτί με αυτοκόλλητη ταινία και ασκώντας πίεση παρέχουν ανακούφιση από τη θέληση για τσιγάρο. Επομένως, το άτομο έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει μόνος του τη θεραπεία κάθε φορά που αισθάνεται έντονη επιθυμία για νικοτίνη ή στην περίπτωση που θέλει άμεσα αποτελέσματα.