Διαταραχές του πεπτικού

Το πεπτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που εμφανίζουν διαταραχή στο πεπτικό τους σύστημα και ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις είτε περιστασιακά, παροδικά είτε χρόνια. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που αφορούν το πεπτικό σύστημα και οι κυριότερες είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η γαστρίτιδα, το ευερέθιστο έντερο, η γαστρεντερίτιδα, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα), αιμορροΐδες και το γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος.

Πως βοηθάει ο ιατρικός βελονισμός στη θεραπεία του πεπτικού συστήματος;

Ο ιατρικός βελονισμός είναι μια αναγνωρισμένη, αποτελεσματική, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος παρέμβασης. Πριν την έναρξη των συνεδρίων χρειάζεται ο ειδικός να λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και να έχει την ακριβή διάγνωση και αιτιολογία της πάθησης και των συμπτωμάτων που παρουσιάζει το άτομο. Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού ειδικά στις περιπτώσεις των διαταραχών του πεπτικού συστήματος αυξάνεται όταν λειτουργεί συνδυαστικά με σωστή διατροφή, καλή ενυδάτωση, τήρηση υγιεινού τρόπου ζωής, ψυχοθεραπεία και κλασσική ιατρική όπου κρίνεται απαραίτητο.

Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο βελονισμός επιφέρει σημαντική ανακούφιση από τα επίπονα συμπτώματα που προκαλούνται στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Η εφαρμογή των ειδικών βελονών στα κατάλληλα σημεία ενεργοποιούν ουσίες του ίδιου του οργανισμού όπως οι ενδορφίνες, οι εγκεφαλίνες και οι δυνορφίνες, οι οποίες έχουν αναλγητική, ευφορική και ηρεμιστική δράση. Επίσης βελτιώνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα μέσω της ρύθμισης του αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και έτσι επιφέρει τη χαλάρωση. Παράλληλα μειώνει την ευαισθησία στον πόνο και τη διάταση με αποτέλεσμα να παρέχει στο άτομο ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία. Τέλος μειώνει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης καθώς προάγει την παραγωγή ενδορφινών και ρυθμίζει την παραγωγή άλλων ψυχοτρόπων ουσιών του οργανισμού όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη με αποτέλεσμα να υπάρχει βελτίωση των αρνητικών συναισθημάτων.